Onze dienstverlening is flexibeler en efficiënter
De ontwikkelingen rond digitalisering, automatisering en flexibel werken gaan ook de geestelijke gezondheidszorg (ggz) niet voorbij. Stichting Arq, gespecialiseerd in schokkende gebeurtenissen en psychotrauma, verandert mee met een cloud (VPS) migratie. “We moeten het onze cliënten en medewerkers zo aangenaam en praktisch mogelijk maken.”
Stichting Arq, met vestigingen in Diemen en Oegstgeest, wil voortrekker zijn op het gebied van psychotrauma in Nederland. Met een verzameling van experts en partners uit het veld worden mensen bijgestaan die kampen met de gevolgen van schokkende gebeurtenissen. Dat kunnen personen zijn die een ernstig ongeluk hebben meegemaakt, die een kind hebben verloren of militairen die kampen met posttraumatische-stressstoornis (PTSS).
Veiligheid
Een moeilijke, maar tegelijkertijd ook mooie en dankbare taak. Een taak ook die optimale samenwerking vereist tussen de behandelende partijen. Het samenbrengen van de verschillende organisaties onder de paraplu van Stichting Arq in 2007 was een belangrijke stap. Daarna volgde de overstap naar één ICT-systeem voor alle partijen.

In 2016 was het tijd voor de volgende stap, vertelt ICT-manager Jan van Glabbeek. “Als organisatie werkten we nog steeds met een eigen serverruimte, waarin alle data en applicaties zijn opgeslagen”, vertelt Jan tijdens een rondleiding door het grote pand in Diemen. “Jongeren die net zijn afgestudeerd, zijn gewend om documenten – hup – zo uit de cloud te halen. Ze willen remote kunnen werken, en bestanden downloaden via Dropbox en WeTransfer. Dat kon niet met ons systeem. Bovendien past een eigen ruimte niet bij de eisen van de moderne tijd op het gebied van veiligheid en continuïteit.”
eHealth
Daarnaast verandert ook de ggz. De tijd dat gesprekken alleen maar in hokjes en kamertjes werden gevoerd, is voorbij. Waarom moet een veteraan uit Groningen vijf jaar lang elke keer naar Diemen afreizen, terwijl het ook prima via Skype, eHealth en andere apps kan? “We moeten het onze cliënten en medewerkers zo aangenaam en praktisch mogelijk maken”, aldus Jan.
Stichting Arq koos voor Aster om de migratie naar de cloud (VPS) te verzorgen, alsmede het beheer van de cloud en de werkplekken (tweede- en derdelijns). De eigen serverruimte werd door Aster ontmanteld en de data werd ondergebracht in het datacenter van Aster, de Telecomtoren in Alphen aan den Rijn. Stichting Arq tekende met Aster een contract voor vijf jaar.
Verfrissend
“Bij Aster stel je als klant wat voor”, vertelt Jan. “Je bent geen nummer. Als er een probleem is, wordt er gehandeld. Daarnaast is Aster lekker no-nonsense, met weinig overhead. Richard en Stefan zijn directeur, maar ik weet zeker dat zij net zo hard meewerken aan de oplossingen als de technici van het bedrijf. Dat ‘niet lullen maar poetsen’ vind ik wel verfrissend.”
“Het succes van onze cloudmigratie wordt bepaald door onze dienstverlener. Aster maakt de vertaalslag van onze mensen naar passende en goed werkende software-oplossingen. Hierdoor worden onze behandelingen flexibeler en efficiënter. Informatie en applicaties worden toegankelijker door de nieuwe cloudomgeving en daardoor krijgen onze behandelingen ook meer interactie. Dat past helemaal in de flexibele, dynamische markt waarin wij actief zijn.”