Aster Menu

Aster werkt Agile: niet heilig, wel handig

15-01-2018

‘Optimise your enterprise’ luidt sinds kort onze slogan. ICT gebruiken wij daarvoor als middel. Ook intern zijn we sinds deze zomer ook aan het ‘optimisen’ geslagen. Aster werkt nu agile. Andermaal is dit een middel. Met als doel: beter inspelen op klantbehoeften.

Agile, scrummen, sprints, de daily stand-up – tegenwoordig zie je er bijna dagelijks berichten over voorbijkomen op LinkedIn en andere sociale media. De terminologie is inmiddels bekend, maar de inhoud ervan stukken minder. Samengevat komt agile werken neer op het werken in teams, die in verschillende opeenvolgende afgebakende periodes projecten ten uitvoer brengen.

Cyclisch evalueren

Waar voorheen evaluatie na afloop volgde, vindt die nu na elke periode (sprint) plaats. Bij ons duurt elke sprint twee weken. Het grote voordeel van agile werken is dat de klant gedurende het project op vaste momenten – elke twee weken dus – wordt bijgepraat over de voortgang. In de twee weken zelf gaan wij waar de opdrachten, bevindingen en bottlenecks ons leiden.

Die open blik is een groot verschil met de traditionele werkwijze, waarin uitsluitend de opdracht zelf leidend was. Dan was er vaak overleg nodig bij onvoorziene omstandigheden – en die zijn er altijd. Overleg en nieuwe onderhandelingen kosten tijd. Agile werken geeft ons de ruimte om voor problemen en probleempjes zélf snelle en creatieve oplossingen te vinden. Bij de tweewekelijkse evaluatie worden deze gepresenteerd en besluiten we of we in die richting doorgaan of niet.

Vernieuwingshype

Door cyclisch te evalueren zijn we flexibeler en is er alle ruimte om tussentijds bij te sturen. Het is een continu verbeteringsproces, in plaats van een heel project afronden en pas na afloop evalueren – als het eigenlijk te laat is. Door agile te werken blijven we continu in gesprek met onze klant over zijn wensen en kunnen daar sneller op inspelen. Daarnaast weet de klant zelf beter waar hij aan toe is.

Sommige mensen krijgen de kriebels van de bijbehorende Amerikaanse termen. Op zich is dat niet onbegrijpelijk. De perceptie bij veel mensen is dat agile werken niets meer is dan de zoveelste vernieuwingshype waar bedrijven blind achteraan rennen. Inderdaad kan dat het geval zijn. Maar als je agile werken nuchter ziet als een middel tot een doel, kan het de interne projectorganisatie wel degelijk vernieuwen en versterken.

Problemen blijven

Bij agile werken zijn niet opeens alle problemen verdwenen. Agile werken is slechts een manier – in onze optiek een betere manier – om die problemen op te lossen. En vergis u niet: als morgen de servers eruit liggen, gaan wij niet eerst eens gezellig een uurtje scrummen met elkaar. Dan is het gewoon ouderwets: hoofd naar beneden en gáán. Die evaluatie komt later wel.

Hiërarchisch werken, zelfsturende teams, Prince2 – geen werkmethode is heilig. Maar agile, vinden wij bij Aster, is wel héél handig.

 

Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten