Aster Menu

Heeft gijzelingssoftware ook uw PC getroffen?

05-02-2015

‘Ransomware’ betekent letterlijk: gijzelingssoftware. Hiermee blokkeren criminelen uw (zakelijke)computer. Deze digitale afpersers doen zich voor als bank, politie of een ander wel bekend bedrijf. 

Een variant van malware die lijkt op ransomware is cryptoware. Een virus dat je bestanden vergrendelt en onherstelbaar vernietigt. De enige maatregel om je te wapenen tegen deze vorm van cybercriminaliteit is regelmatig een back-up te maken en deze niet aan de computer verbonden te houden. Uiteraard maakt Aster van al uw zakelijke gegevens een back-up, het is noodzaak om dit ook voor uw persoonlijke computer en laptop te doen.

Wij adviseren u met klem om nooit te betalen, en wanneer het een zakelijke computer/laptop betreft direct contact met onze Helpdesk op te nemen.

Door te betalen vind volledige ontsleuteling meestal niet plaats en worden juist nieuwe aanvallen uitgelokt. Preventie is het enige antwoord op deze vorm van criminaliteit.  

Hoe kan ik de kans op besmetting verkleinen?

De kans op besmetting kan worden verkleind door het besturingssysteem en programma’s altijd up-to-date te houden, door niet te surfen op het internet zonder antivirusprogramma, door geen onbekende bijlagen van e-mails te openen en door alert te zijn bij het downloaden van software, muziek, films, tv-series, Pdf’s en andere bestanden. Besmetting is nooit volledig te voorkomen. Soms raken computers besmet via een reguliere website die door de criminelen is gehackt. Een besmetting met ransomware zegt dus niets over het (surf)gedrag van de computergebruiker. 

Wat moet ik doen als mijn computer besmet is?

Als het uw zakelijke computer of laptop betreft moet u direct u apparaat volledig uitschakelen en contact opnemen met onze helpdesk. Betreft het een persoonlijke computer/laptop, surf op een andere computer (of bijvoorbeeld een smartphone of tablet) naar de website www.waarschuwingsdienst.nl of de website www.fraudehelpdesk.nl. Op deze sites vindt u instructies en stappenplannen over hoe ransomware eenvoudig verwijderd kan worden.

Hoe groot is het probleem?

In een onderzoek van oktober 2013 ontdekte de politie honderden Nederlandse besmettingen in één maand van één (nieuwe) variant. Er zijn echter tientallen varianten van ransomware in omloop en hun aantal is groeiende. Antivirusorganisaties hebben een beeld van de hoeveelheid ransomware die door hun software wordt tegengehouden.

Hieruit blijkt dat Nederland één van de meest getroffen landen is in Europa. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de internetdichtheid, maar mogelijk ook met de betalingsbereidheid. Naar schatting betaalde in 2012 zo’n tien procent van de Nederlandse slachtoffers. Dit percentage daalt inmiddels. Een betaling bedraagt doorgaans 50 of 100 euro.

 

Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten