Aster Menu

Vijf verborgen manieren om uw computer te infecteren.

26-05-2014

Malware kan op uw computer aanwezig zijn zonder dat u het weet. Virussen, spyware, ransomware en andere malware-aanvallen zijn zo geavanceerd, dat het een grote ravage kan aanrichten op uw computer. Zonder dat u het door heeft! En soms is het dan al te laat. Aanvallers plaatsen onopvallend schadelijke elementen op uw computer. Deze aanvallers kunnen dan werken op uw achtergrond, uw computergedrag bijhouden, toetsaanslagen registreren, gegevens stelen en zelfs uw netwerk afsluiten.

Tegenwoordig zijn er meer manieren dan ooit om malware op uw computer te krijgen, zonder dat u er iets van weet.

Hoe bereikt malware uw computer?
Malware kan uw computer bereiken door programma’s waarvan u misschien niet eens weet dat u ze gebruikt. Twee voorbeelden hiervan zijn: spearfishing en het aanvallen door middel van uw browseractiviteiten.
Spearphishing is een vorm van e-mailfraude die e-mails letterlijk overnemen en doet lijken alsof het van een betrouwbare afzender komt. Deze mails bevatten bijlages of links die deze malware overbrengen op uw pc. Een voorbeeld is een e-mail die afkomstig is van een betrouwbare bron, wiens e-mail account is gehackt. Of van wie het e-mailadres en de naam van de afzender legitiem is gemaakt. De bijlage lijkt misschien betrouwbaar voor de gebruiker, maar wanneer het bestand geopend wordt, zal de computer besmet raken.

Gebruikers kunnen ook onbewust malware downloaden bij het bezoeken van betrouwbare, of schijnbaar betrouwbare websites. Malware kan op een populaire website gehost worden. U als nietsvermoedende gebruiker bezoekt deze webpagina. Hiermee maakt de malware gebruik van de kwetsbaarheid van uw webbrowser en zal de malware zonder het te weten op uw computer zaken gaan downloaden.

Ook kan malware systemen infecteren nadat gebruikers per ongeluk kwaadaardige software installeren. Dit kan komen door bijvoorbeeld een spelletje te downloaden, maar ook software voor uw veiligheid (!).

Een anti-virusprogramma is niet altijd genoeg
Aster raadt u aan een goed anti-virusprogramma te gebruiken. Het anti-virusprogramma beschermt uw computer tegen bepaalde soorten malware.
Helaas denken veel mensen dat ze dan volledig beschermt zijn tegen alle malware. Maar het tegendeel is waar. Niet alle malware kan hiermee tegengehouden worden. Anti-virusprogramma’s maken gebruik van antivirus handtekeningen die deze malware kan stoppen. Alleen gebruikt de nieuwe generatie malware anti-virusontwijkende handtekeningen, zodat het anti-virusprogramma dit niet kan tegenhouden. Helaas zijn deze problemen alleen maar aan het groeien.

Bijna een fulltime baan
Er zijn zoveel manieren waarop een computer geïnfecteerd kan worden, het is bijna een fulltime baan om uzelf op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Deze zogenaamde aanvalssectoren vermenigvuldigen zich constant, omdat de nieuwe technologieën zich door blijven ontwikkelen. En de kwaaddoeners steeds meer manieren vinden op deze te exploiteren.

Vijf manieren van infectie
De toenemende steel en verfijning van malware-aanvallen is belangrijker en groter dan ooit. Hier zijn vijf manieren waarop malware stiekem uw infecteert.

1. Online advertenties
Tegenwoordig kan het surfen op het web al heel gevaarlijk zijn. De meeste malware komt van betrouwbare websites, als gevolg van slechte wachtwoord- en softwarebeveiliging. Een voorbeeld is malvertisements. Dit is een online advertentie met daarin een verborgen kwaadaardige code. Dit zijn zeer populaire methodes om malware te verspreiden. Zonder het te weten wordt uw computer geïnfecteerd bij een bezoek aan een website nadat de advertentie zich heeft vertoond.

2. Malware- en virusverduistering en encryptie
Nieuwe malware kan anti-virusprogramma’s omzeilen wanneer deze worden toegepast met encryptie, of worden versluierd. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat “malware.exe”, wordt gedetecteerd door een anti-virusprogramma. U kunt zich afvragen of hetzelfde gereedschap van dit programma ook  “malware-v1.exe.”  zou stoppen. “malware.exe” en “malware-v1.exe” kunnen beide precies hetzelfde functioneren, maar de namen zijn anders. En ‘malware-v1.exe ” zou gewoon een extra opmerking of omschrijving toekennen, zodat dat het anti-virusprogramma dit niet zal herkennen. Als codering en verduistering wordt gebruikt voor malware op een flash drive of een zakelijk document, dan kun je heel goed merken dat je besmet bent. Helaas valt dit dan niet te stoppen, totdat uw anti-virusprogramma wordt bijgewerkt naar de nieuwste bedreiging en detectietools om deze malware te stoppen.

3. Social media
Meer dan driekwart van alle malware en computervirussen komen computers binnen via social media. De meeste mensen vertrouwen social media, omdat ze met bekenden berichten uitwisselen. Dit is waar de aanvallers dan ook vaak gebruik van maken om hun virus te exploiteren.

4. Mobiele malware
Cybercriminelen ontwikkelen vaak applicaties voor Android-telefoons. Die plaatsen ze op Google Play bestempeld als een nuttige applicatie. Wat het werkelijk doet, is uw telefoongeheugen besmetten met de malware. De volgende keer dat de telefoon is aangesloten op een computer, zou de malware activeren en de computer infecteren.

5. Koppigheid van de gebruikers
Virussen, malware en spyware zijn uiteindelijk menselijke fouten, niet softwarefouten. De overgrote meerderheid van de mensen weten dat ze niet moeten ingaan op bijlages of links in onbekende mails. De meeste mensen weten ook dat ze niets van onbekende websites moeten downloaden. Het probleem is dat sommige mensen deze richtlijnen niet opvolgen, waardoor de computer alsnog besmet raakt door onwetendheid.
Aster levert verschillende totaaloplossingen om u te beschermen tegen deze aanvallen. Twijfelt u of u wel goed genoeg beschermd bent? Neem dan contact met ons op.

Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten