Aster Menu

Wat zijn al die cyberaanvallen eigenlijk

02-05-2013

Kijkt u er nog van op? In korte tijd zijn cyberaanvallen op banken, iDeal en DigiD onderdeel geworden van het dagelijks nieuws. In een paar weken tijd is de publieke opinie geswitcht van ‘lichte paniek’ naar ‘ach, we houden het niet tegen’.  Maar wat gebeurt er nu eigenlijk bij zo’n aanval? Aster legt het kort uit.

Ten minste, we proberen het kort aan u uit te leggen, want in feite is het best ingewikkelde materie. We beperken het daarom tot de cyberaanvallen door middel van verzadiging, omdat deze het meest voor komen.

Wat duurt het lang…
Iedereen kent het wel; je geeft een online betalingsopdracht en het lijkt eeuwen te duren voordat het scherm met de bevestiging verschijnt. Dit gebeurt vaak op momenten dat veel mensen een betaling doen, waardoor de bank ‘het even druk heeft’. Er komen eenvoudig meer opdrachten binnen dan het systeem op dat moment kan verwerken.

Gecoördineerde aanvragen
Bij cyberaanvallen, zoals DDos-aanvallen, is dit een veel voorkomende tactiek om systemen plat te leggen. Eén of meerdere personen vuren gecoördineerd een gigantisch aantal aanvragen op een server van bijvoorbeeld een bank af. Het systeem raakt daardoor overbelast, waardoor de legitieme verzoeken van u er niet meer doorheen komen. De server is als het ware verzadigd.
Iets soortgelijks is ook mogelijk bij mailservers door zogenaamde mailbommen te sturen naar de servers.

Loopt mijn onderneming ook risico?
Deze vraag is lastig te beantwoorden. Vooralsnog zijn het vooral de grote organisaties met een publiek belang waarop de aanvallen gericht zijn. De banken, iDeal, DigiD en kredietkaartmaatschappijen. Het is ook niet duidelijk wie de aanvallen precies uitvoert en wat het doel is. Het gevaar is dat in feite elke tiener op een zolderkamertje met een computer zo’n aanval kan doen. En dan kan zo’n aanval zomaar doelloos tijdverdrijf zijn met een willekeurig bedrijf als slachtoffer.

Beperk alle risico’s
Gelukkig is er goede software leverbaar waarmee de risico’s flink te beperken zijn. Aster raadt u dan ook aan om uw beveiliging op dit gebied weer eens onder de loep te nemen. Graag helpen wij u hierbij . Wij nodigen u dan ook uit om met ons te delen hoe uw beveiliging er momenteel uitziet, zodat wij u tips kunnen geven voor verbetering.

Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten