Aster Menu

Voorkom stress: bouw pauzes in tussen Teams-meetings

21-05-2021

Microsoft Teams biedt gebruikers sinds kort de mogelijkheid om automatisch korte pauzes in te lassen tussen online meetings. Onderzoek toont namelijk aan dat opeenvolgende online meetings leiden tot stress en verminderde productiviteit.

In de hersenen van medewerkers zonder pauzes (rij boven) trof Microsoft aanzienlijk meer stress aan.

“Ik ga, ik moet een volgende meeting in.” We horen het bijna dagelijks, nu thuiswerken – en videobellen – door corona de norm is geworden. We duiken van de ene Teams-vergadering in de andere. Uur na uur praten we tegen collega’s of relaties via een scherm; niet gezond en evenmin bevorderlijk voor onze productiviteit.

Oplossing voor stress

Gelukkig is er ook een simpele oplossing: pauzes inbouwen tussen deze meetings. Omdat dit onszelf zelden lukt (ja, laten we eerlijk zijn), heeft Microsoft daar wat op bedacht. Teams geeft gebruikers nu de mogelijkheid om automatisch pauzes van vijf, tien of vijftien minuten in te bouwen tussen online meetings. Staan er opeenvolgende meetings gepland, dan haalt Teams daar zelf een aantal minuten vanaf (zie voor uitleg GIF onder).

Microsoft is zo overtuigd van het nut van deze optie, dat het bedrijf zijn eigen medewerkers heeft aangeraden de optie aan te zetten. Microsoft weet waar ze het over heeft. Het bedrijf deed uitgebreid onderzoek naar hersengolven van medewerkers. Microsoft liet groepen medewerkers deelnemen aan vier meetings van een halfuur achter elkaar, zonder pauzes. Andere groepen namen deel aan evenveel meetings, maar dan met pauzes van vijf minuten.

Gezond op Teams

Bij beide groepen werd de hersenactiviteit gemeten. De groepen die tussendoor korte pauzes hielden, hadden aanzienlijk minder last van stress, en droegen actiever bij aan de meetings. Een pauze helpt je hersenen om even te ‘resetten’. Zonder pauzes hebben mensen meer moeite om te focussen.

“De afgelopen twaalf maanden is het de norm geworden om van de ene meeting naar de andere te gaan. Dat is onhoudbaar”, zegt Jared Spataro van Microsoft. “Outlook en Microsoft Teams worden wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt. Deze kleine aanpassing draagt bij aan het ontwikkelen van een nieuwe culturele norm en betere gezondheid voor iedereen.”

Uitleg in 20 seconden: klik op onderstaande afbeelding

Lees ook:

Microsoft-producten krijgen nieuwe naam

De naam Office 365 verdwijnt. Met ingang van 21 april heet dit product Microsoft 365. De nieuwe naam moet meer…

Lees meer
Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten