Windows 11 komt eraan: wat kun je verwachten?
Windows 11 staat in de startblokken. Het gloednieuwe besturingssysteem van Microsoft komt dit najaar beschikbaar voor het grote publiek. Microsoft-partners hebben al toegang tot de preview-versie van Windows 11. We zetten de bevindingen op een rij.
Als alles volgens planning verloopt, wordt Windows 11 in oktober officieel gelanceerd. Updates voor Windows 10-gebruikers volgen in de loop van 2022. Deze upgrades zijn gratis. Microsoft komt binnenkort met een tool die de compabiliteit van je computer checkt.
Facelift
Hoewel Windows 11 direct oogt, heeft de interface een behoorlijke facelift gekregen. De opvallendste wijziging: de Start-knop zit niet langer linksonder in de taakbalk, maar in het midden (zie screenshot). Met het oog op overzichtelijkheid en oriëntatie zijn het startmenu, de taalbalk, widgets, de verkenner en instellingen opnieuw ontworpen. Ook wordt het makkelijker om in meerdere vensters tegelijk te werken.
Wel zullen gebruikers merken dat Windows 11 sneller is: van het browsen (ongeacht welke browser) en Windows Hello tot het ontwaken uit de slaapstand. Zelfs de beruchte updates worden tot wel 40 procent kleiner en vinden op de achtergrond plaats. Wat minder minder in het oog springt, maar minstens zo belangrijk is het lage energieverbruik en de veiligheid van het systeem. Microsoft noemt Windows 11 de ‘veiligste Windows ooit’.
Voorproefje
Ook al komt Windows 11 pas dit najaar beschikbaar, gebruikers van Windows 10 krijgen al een voorproefje: de Office-apps krijgen binnenkort al een visuele opfrissing. Microsoft belooft een ‘eenvoudige en meer coherente ervaring’. Het kleurenpalet wordt aangepast en ook krijgen gebruikers meer mogelijkheden om het lint aan te passen aan hun eigen wensen.
Volgens Olaf van Miltenburg van Tweakers zijn het ‘vooral visuele veranderingen’. “Onder de motorkap is het nog gewoon Windows 10”, zei hij tegen BNR Nieuwsradio.
Nieuwe functionaliteiten
Toch klopt dat niet helemaal: Windows 11 krijgt ook nieuwe functionaliteiten. Zo worden de regels van de Microsoft Store aangepast, waardoor je straks ook Android-apps op je computer kunt zetten. Ook wordt de Microsoft Teams-chat in het nieuwe besturingssysteem geïntegreerd.
Microsoft is niet over één nacht ijs gegaan met het systeem. Voor de softwaregigant staat het nodige op het spel: het huidige Windows 10 is het populairste besturingssysteem ter wereld. Er is Microsoft veel aan gelegen om die positie niet kwijt te raken aan Apple of Google.