Aster Menu

8 Meest Voorkomende Vormen van Malware

21-08-2023

Malware

In de complexe digitale wereld van vandaag is het essentieel om de potentiële gevaren van het internet te begrijpen. Een van de grootste dreigingen waarmee je kunt worden geconfronteerd, is malware. Maar wat is malware precies en welke vormen zijn er? We bespreken het allemaal in deze blog!

Wat is malware?

Malware, afgeleid van ‘malicious software’, is software die specifiek is ontworpen om computersystemen te infiltreren, verstoren, beschadigen of toegang te verkrijgen zonder toestemming van de gebruiker. Deze kwaadaardige software kan op verschillende manieren worden verspreid, zoals via e-mailbijlagen, kwaadaardige downloads of geïnfecteerde websites.

Infographic 8 Vormen van Malware
Infographic 8 Vormen van Malware Download Gratis
Infographic 8 Vormen Malware
Infographic 8 Vormen Malware
In deze download ontvang je een beknopt overzicht van de meest voorkomende vormen van malware.
Naam(Vereist)

Malware varieert in complexiteit, van eenvoudige virussen tot geavanceerde trojaanse paarden en ransomware. Het primaire doel kan variëren van simpelweg verstoring van de normale werking van een systeem, tot datadiefstal, spionage, of financieel gewin. Door te begrijpen welke vormen van malware er bestaan en hoe ze werken, ben je beter in staat jezelf te beschermen tegen deze digitale bedreigingen.

Hieronder duiken we dieper in de meest voorkomende vormen van malware.

1. Ransomware

MalwareRansomware is ontworpen om je bestanden of je hele systeem te ‘gijzelen’. Het werkt door je bestanden te versleutelen en vervolgens losgeld te eisen voor de sleutel.

Ransomware wordt vaak verspreid via phishing emails, onveilige downloads, en exploit kits die misbruik maken van zwakke punten in softwarebeveiliging.

Wat kan ik tegen Ransomware doen: Regelmatig back-ups maken van belangrijke bestanden is een goede bescherming tegen ransomware. Daarnaast raden we aan betrouwbare antivirussoftware te installeren, je software regelmatig updaten, en voorzichtig zijn met het openen van bijlagen en links in e-mails.

2. Bug

MalwareBugs zijn programmeerfouten of kwetsbaarheden in software en kunnen ontstaan tijdens het ontwikkelingsproces van software of door het niet toepassen van beveiligingsupdates. Hoewel een bug op zichzelf niet altijd schadelijk is, kan het wel een potentiële ingang bieden voor hackers. Door deze kwetsbaarheden kunnen kwaadwillenden systemen infiltreren.

Wat kan ik tegen Bugs doen: Het is essentieel om je software up-to-date te houden door patches en beveiligingsupdates te installeren zodra ze beschikbaar zijn. Daarnaast kan het testen van software op bugs en het volgen van veilige programmeerpraktijken helpen om kwetsbaarheden te verminderen.

3. Trojaans paard

MalwareEen Trojaans paard is een type malware dat zich voordoet als een legitiem softwareprogramma, maar eenmaal gedownload en uitgevoerd, laten ze kwaadaardige functies los die je systeem kunnen schaden of je gegevens kunnen stelen. Vaak wordt het onbewust gedownload door gebruikers die denken een legitiem programma te installeren. Dit kan gebeuren via e-mailbijlagen, nep-software-updates of vervalste websites.

Wat kan ik tegen Trojaanse paarden doen: Wees voorzichtig bij het downloaden van software, met name uit onbekende bronnen, zorg dat je besturingssysteem en alle software up-to-date zijn, en gebruik een betrouwbare antivirus- en antimalwaresoftware.

4. Worm

MalwareWormen zijn uniek omdat ze zichzelf kunnen repliceren en verspreiden zonder menselijke interactie, wat vaak resulteert in snelle, grootschalige infecties. Wormen verspreiden zich meestal door misbruik te maken van softwarekwetsbaarheden of via phishing aanvallen in e-mails en berichten.

Wat kan ik tegen Wormen doen: Houd je besturingssysteem en software up-to-date om kwetsbaarheden te dichten die wormen kunnen uitbuiten, gebruik een betrouwbare antivirussoftware en wees voorzichtig met het openen van bijlagen en links.

5. Adware

MalwareAdware is een soort software die automatisch advertenties weergeeft of downloadt op je computer, meestal zonder toestemming. Hoewel het op zichzelf niet altijd schadelijk is, kan het je surfgedrag monitoren en je gegevens doorverkopen aan derden.

Adware wordt vaak gebundeld met gratis software of games die van het internet worden gedownload. Het kan ook geïnstalleerd worden via kwaadaardige websites of phishing e-mails.

Wat kan ik tegen Adware doen: Wees voorzichtig bij het downloaden van gratis software en lees altijd de gebruiksvoorwaarden. Gebruik daarnaast een pop-up blocker en een betrouwbare antivirus- en antimalwaresoftware.

6. Virus

Virussen zijn misschien wel de meest bekende vorm van malware. Ze kopiëren en verspreiden zichzelf naar andere bestanden of programma’s op je computer, vaak met schadelijke effecten. Virussen kunnen binnenkomen via e-mailbijlagen, onbetrouwbare downloads, geïnfecteerde websites of verwisselbare opslagmedia zoals USB-sticks.

Wat kan ik tegen Virussen doen: Zorg ervoor dat je een betrouwbare antivirussoftware hebt geïnstalleerd en dat deze up-to-date is. Open geen bijlagen of links van onbekende bronnen en wees voorzichtig met het downloaden van software van onbekende websites.

7. Bot

MalwareEen bot kan je computer overnemen en het gebruiken als onderdeel van een botnet voor grootschalige aanvallen of spamcampagnes. Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers die worden gebruikt door hackers om kwaadaardige activiteiten uit te voeren, zoals het verspreiden van spam, het uitvoeren van DDoS-aanvallen of het stelen van gegevens.

Botnets kunnen worden gecreëerd door malware te verspreiden via geïnfecteerde e-mails, kwaadaardige downloads of kwetsbaarheden in software.

Wat kan ik tegen Botnets doen: Gebruik een betrouwbare firewall en up-to-date antivirussoftware. Houd je software en besturingssysteem up-to-date en wees voorzichtig met het openen van verdachte bijlagen en links.

8. Spyware

MalwareSpyware is een type malware dat zich stilletjes op je computer nestelt om je activiteiten te volgen, gegevens te stelen of advertenties te tonen. Spyware kan worden geïnstalleerd via onveilige downloads, kwaadaardige e-mailbijlagen of zelfs via legitieme programma’s die verborgen functies bevatten.

Wat kan ik tegen Spyware doen: Zorg ervoor dat je een betrouwbare antimalware- en antivirussoftware hebt die spyware kan detecteren en verwijderen. Wees voorzichtig met het downloaden van software en het openen van e-mailbijlagen, en houd je software up-to-date om kwetsbaarheden te patchen.

Bescherm jezelf tegen Malware

Het menselijk element is vaak de grootste variabele in cybersecurity. Een simpele klik kan grote gevolgen hebben. Daarom is het essentieel dat we niet alleen vertrouwen op technologische oplossingen, maar ook op onze eigen kennis en bewustzijn.

Als je een beknopt overzicht wilt van de meest voorkomende vormen van malware, download dan onze informatieve poster bovenaan deze pagina. Het is een handig hulpmiddel voor jou en je team om malware beter te begrijpen!

Til je beveiliging naar het volgende niveau!

Ontdek onze Security Management dienst. Met deze dienst zorgen we voor een holistische beveiligingsaanpak, waarmee je van alle kanten beschermd bent tegen de constant ontwikkelende digitale dreigingen.

Security Management

Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten