Top 5 menselijke fouten die jouw cyberbeveiliging in gevaar brengen
Cyberbeveiliging: ongetwijfeld speelt het een rol binnen jouw organisatie. Het blijft immers een belangrijk aspect in de digitale wereld van vandaag. Ondanks de voortdurende technologische ontwikkelingen en verbeteringen op het gebied van cyberbeveiliging, blijven mensen echter nog steeds de grootste zwakte in het systeem!
Dit zijn de top 5 menselijke fouten die de cyberbeveiliging in gevaar brengen.
1. Slecht wachtwoordbeheer
Wachtwoordbeveiliging is een belangrijk onderdeel van cyberbeveiliging. Toch gebeurt het nog steeds te vaak dat mensen onbewust omgaan met hun wachtwoorden: dit maakt de cyberbeveiliging kwetsbaar voor cyberaanvallen.
Enkele belangrijke tips voor het creëren van sterke wachtwoorden:
- Gebruik een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens
Door een combinatie van verschillende karakters te gebruiken, verhoog je de complexiteit van het wachtwoord en maak je het moeilijker voor hackers om het wachtwoord te kraken. Probeer bijvoorbeeld een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens, zoals !, #, $, %, &, *, etc.
- Vermijd het gebruik van persoonlijke informatie
Persoonlijke informatie is gemakkelijk te achterhalen en te gebruiken door hackers. Gebruik daarom geen informatie die gemakkelijk te vinden is, zoals je naam, geboortedatum of adres.
- Gebruik een uniek wachtwoord voor elk account
Het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts verhoogt het risico op identiteitsdiefstal. Als een hacker toegang heeft tot één van jouw accounts, heeft hij ook toegang tot alle andere accounts. Het is belangrijk om één uniek wachtwoord voor elk account te gebruiken.
- Vermijd het gebruik van algemene woorden of uitdrukkingen
Algemene woorden en uitdrukkingen zijn gemakkelijk te kraken. Kies in plaats daarvan voor een complex wachtwoord dat moeilijk te kraken is voor een sterke cyberbeveiliging.
- Let op de lengte van het wachtwoord
Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker om te kraken. Een wachtwoord van minimaal 12 tekens is daarom aanbevolen omdat het de tijd en moeite die een hacker moet besteden aanzienlijk verhoogt.
2. Onvoorzichtig met persoonlijke informatie
Door te veel persoonlijke informatie te delen, geef je hackers en identiteitsdieven de mogelijkheid om die informatie te gebruiken om in te breken op jouw accounts. Deel je bijvoorbeeld jouw geboortedatum, postcode of huisnummer op sociale media, dan kunnen die gegevens worden gebruikt om beveiligingsvragen te beantwoorden die bij veel accounts worden gebruikt.
Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van het soort informatie dat je op sociale media of per e-mail met anderen deelt. Het beste is om zo min mogelijk persoonlijke informatie te delen en om zo veel mogelijk privé te houden. Hierdoor verklein je de kans op identiteitsdiefstal en versterk je de cyberbeveiliging.
3. Klikken op verdachte links
Phishing is een veelvoorkomende techniek die criminelen gebruiken om persoonlijke informatie te stelen. Dit gebeurt door middel van vervalste e-mails of berichten die eruitzien alsof ze afkomstig zijn van vertrouwde bronnen, zoals een bank, een verzekeringsmaatschappij of zelfs van een collega. Deze berichten bevatten vaak verdachte links of bijlagen die moeten worden geopend.
Eenmaal geopend, kunnen deze links of bijlagen malware downloaden op het apparaat van de gebruiker, waardoor persoonlijke informatie of gevoelige informatie van een bedrijf in gevaar kan komen.
Het is daarom belangrijk om altijd verdachte links of bijlagen met een kritische blik te benaderen.
Interessant: Test 30 dagen gratis hoe jouw medewerkers reageren op gesimuleerde phishing e-mails!
4. Software updates negeren
Software updates zijn een essentieel onderdeel van cyberbeveiliging, omdat ze kwetsbaarheden in de software verhelpen en beveiligingslekken dichten.
Wanneer softwareleveranciers beveiligingsproblemen ontdekken, worden er updates uitgebracht om deze problemen op te lossen. Het negeren van deze updates betekent dat deze kwetsbaarheden nog steeds bestaan en dat cybercriminelen er misbruik van kunnen maken.
Het is daarom belangrijk om software updates regelmatig te installeren zodra deze beschikbaar zijn. Verstandig is om automatische updates in te stellen, zodat updates automatisch worden geïnstalleerd zodra ze beschikbaar zijn. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat de software altijd up-to-date en beveiligd is.
5. Onvoorzichtig met publieke Wi-Fi
Publieke Wi-Fi-netwerken zijn een van de grootste bedreigingen voor de cyberbeveiliging, omdat ze vaak niet beveiligd zijn en iedereen er verbinding mee kan maken.
Als je onvoorzichtig bent met het gebruik van publieke Wi-Fi, loop je het risico op cyberaanvallen, zoals data-diefstal. Dit gebeurt wanneer een hacker de verbinding tussen jou en het Wi-Fi-netwerk kan afluisteren en je gegevens kan stelen, zoals wachtwoorden, bankgegevens, e-mails en meer.
Om jezelf te beschermen tegen cyberaanvallen op publieke Wi-Fi-netwerken, is het aanbevolen om altijd een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Een VPN maakt een beveiligde verbinding tussen jou en het internet, waardoor je gegevens beschermd zijn tegen ongewenste partijen.
Het is ook verstandig om altijd op te letten wie er verbinding heeft met het Wi-Fi-netwerk en of er beveiligingscertificaten aanwezig zijn.
Hoe verbeter ik de cyberbeveiliging binnen mijn organisatie?
Het is belangrijk om te realiseren dat deze menselijke fouten niet alleen individuen kan treffen, maar ook gehele bedrijven en organisaties. Het zou daarom binnen elke organisatie van groot belang moeten zijn om bewustzijn te creëren en personeel op te leiden over cyberbeveiliging.
Denk aan trainingen waarbij je leert hoe je jezelf en je gegevens kunt beschermen of phishing e-mails kunt herkennen. Dit gaat verder dan alleen het opvolgen van de best practices op het gebied van cyberbeveiliging: ook het op de hoogte blijven van de nieuwste bedreigingen speelt een belangrijke rol.
Cyberbeveiliging is een collectieve verantwoordelijkheid. Door samen te werken en gezamenlijk bewust te zijn van onze acties en keuzes, kunnen we ons beschermen tegen potentiële cyberbedreigingen.
Sterkere cyberbeveiliging met een Security Awareness Training
Het volgen van een security awareness training is waardevolle manier om jezelf en je organisatie te beschermen tegen de gevaren van online aanvallen.
In onze professionele collegezaal bieden wij een training aan die in slechts één dagdeel voltooid kan worden. Tijdens deze training wordt je bewust gemaakt van de verschillende soorten bedreigingen en leer je hoe je deze bedreigingen kunt voorkomen en bestrijden.
Door deel te nemen aan deze training versterk je de cyberbeveiliging binnen jouw bedrijf en voorkom je dat hackers door onder meer menselijke fouten gevoelige informatie verkrijgen.
Kortom, deze training is van onschatbare waarde voor iedereen die veilig en met vertrouwen online wil werken. Schrijf je nu in via onderstaande knop!