Cybersecurity: dé next steps voor jouw organisatie
Cybercrime is een toenemende dreiging voor organisaties van alle groottes en industrieën. Volgens het accountantskantoor Deloitte lijdt de Nederlandse economie jaarlijks 10 miljard euro schade door cyberaanvallen. Hackers hebben het vooral gemunt op banken, nutsbedrijven, techbedrijven en de publieke sector. Maar ook het MKB moet op zijn hoede zijn, omdat ze vaak onvoldoende beveiligd zijn. Tijd voor een crash course cybersecurity!
In dit artikel zullen we kijken naar de basisbeginselen van cybersecurity en hoe je jouw organisatie hiertegen kunt beschermen.
Wat is cybersecurity?
In de huidige digitale wereld zijn computers, netwerken, applicaties en gegevens constant onder vuur van cybercriminelen die op zoek zijn naar manieren om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie en deze te gebruiken voor financieel gewin of zelfs chantage.
Cybersecurity is daarom het proces van het beschermen van organisaties tegen deze dreigingen. Het omvat technologieën, processen en controles die zijn ontworpen om kwetsbaarheden te verminderen en risico’s te beperken. Het gaat om het creëren van een robuuste verdedigingslinie tegen de steeds veranderende tactieken van cybercriminelen.
Waarom is cybersecurity belangrijk?
Voor elke organisatie is cybersecurity van vitaal belang. Hackers zijn voortdurend op zoek naar manieren om bedrijven te infiltreren en gevoelige gegevens te stelen of te beschadigen. Als gevoelige informatie op straat komt te liggen, kan dit leiden tot vertrouwensbreuk, financiële schade en reputatieschade.
Bovendien zijn organisaties gebonden aan wetgeving die vereist dat ze gevoelige informatie beschermen. In Europa zijn organisaties gebonden aan de General Data Protection Regulation (GDPR), of in het Nederlands, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Ook moeten bedrijven zich houden aan de Meldplicht datalekken. Die houdt in dat organisaties een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens wanneer er sprake is van een ‘ernstig datalek’.
Cruciale onderdelen van cybersecurity
Effectieve cybersecurity vereist een combinatie van technologieën, processen en menselijke middelen. Een gecertificeerde IT-partner kan helpen bij het ontwerpen en implementeren van een effectieve cybersecurity strategie die voldoet aan de specifieke behoeften van jouw organisatie. Hieronder staan enkele belangrijke elementen van een effectieve cybersecurity-strategie:
1. Netwerkbeveiliging
Netwerkbeveiliging omvat het beschermen van het computernetwerk tegen indringers, zoals hackers en malware. Dit kan worden bereikt door het gebruik van firewalls, antivirussoftware, VPN’s en intrusion detection systems.
2. Applicatiebeveiliging
Applicatiebeveiliging omvat het beschermen van de software, zoals de applicaties waarin we elke dag werken. Dit omvat het toepassen van beveiligingspatches, het gebruik van sterke wachtwoorden en het beperken van de toegang tot gevoelige informatie.
3. Zero Trust
Zero Trust is een aanpak voor cybersecurity die elk verzoek om toegang tot een netwerk of systeem beschouwt als onbetrouwbaar totdat het tegendeel is bewezen. Dit vereist dat elke gebruiker wordt geverifieerd voordat toegang wordt verleend, zelfs als de gebruiker zich binnen het netwerk bevindt.
4. Operationele beveiliging
Operationele beveiliging omvat het beheer van de toegang tot gevoelige informatie en systemen. Het beperken van toegang tot alleen de benodigde gebruikers en het regelmatig bijwerken van gebruikersrechten is cruciaal om de beveiliging te waarborgen. Het is ook belangrijk om regelmatig te controleren wie toegang heeft tot welke gegevens en deze toegangsrechten aan te passen wanneer een medewerker de organisatie verlaat.
5. Retentie
Retentie omvat het bewaren van back-ups en noodherstelplannen, zodat gegevens snel kunnen worden hersteld in geval van een cyberaanval. Het is belangrijk om regelmatig back-ups te maken en deze op een externe locatie op te slaan om te voorkomen dat deze ook worden getroffen door de aanval.
Ook interessant: Cloud Security – Veilig Werken In De Cloud
Menselijk handelen
Hoewel technologieën en processen belangrijk zijn, is menselijk handelen nog steeds een van de grootste risico’s voor cybersecurity. Het trainen van medewerkers op het gebied van cybersecurity is daarom cruciaal om organisaties te beschermen tegen deze risico’s.
Een security awareness training is ontzettend waardevol om bewustwording te creëren binnen een organisatie. Het biedt medewerkers praktische tips en training in de gevaren en hoe ze zich kunnen beschermen.
Daarnaast bieden wij met onze phishing simulatie tool aan medewerkers de mogelijkheid om te oefenen met het herkennen van phishing-e-mails en andere vormen van malware.
Phishing Simulatie Tool: Probeer 30 dagen gratis!
Door medewerkers te trainen en bewust te maken van de risico’s, kunnen organisaties de cybersecurity versterken en het risico van cyberaanvallen verminderen. Het is belangrijk om medewerkers te betrekken bij het verbeteren van de beveiliging binnen een organisatie. We zijn hier namelijk gezamenlijk verantwoordelijk voor!
Cybersecurity van Aster
Cybersecurity is van vitaal belang voor organisaties van elke grootte en industrie. Door te investeren in effectieve cybersecurity strategieën en medewerkers te trainen om zich bewust te zijn van de risico’s, kan een organisatie zich beschermen tegen cyberaanvallen. Een gecertificeerde IT-partner kan helpen bij het ontwerpen en implementeren van een cybersecurity-strategie die voldoet aan de specifieke behoeften van jouw organisatie.
Als je meer wilt weten over cybersecurity en hoe je jouw organisatie hiertegen kunt beschermen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het opzetten van een effectieve cybersecurity strategie.