Aster Menu

Cloud security: veilig werken in de cloud

06-09-2022

Cloud security

Het overschakelen van on-premises hardware naar de cloud is een geweldige manier om efficiënter te werken en succes te behalen. De cloud biedt toegang tot meer applicaties, verbetert de toegankelijkheid van gegevens en helpt teams effectiever samenwerken. Maar de overstap naar de cloud kan ook risico’s met zich meebrengen, vooral op het gebied van cyberveiligheid. Daarom is het belangrijk om een IT-partner te hebben die optimale beveiliging kan bieden met cloud security oplossingen.

In deze blogpost leggen we uit wat cloud security is, bespreken we de belangrijkste soorten cloudomgevingen en waarom cloud security belangrijk is. We geven ook enkele voordelen van cloud security oplossingen.

Werken in de cloud

Voordat we ingaan op cloud security, is het belangrijk om te begrijpen wat er bedoeld wordt met ‘cloud’. De cloud is simpel gezegd een online opslagruimte voor data en applicaties die altijd toegankelijk is. De term ‘cloud’ komt vanwege het feit dat de locatie van de bestanden niet zichtbaar of tastbaar is.

Wat is cloud security?

Cloudsecurity is de bescherming van gegevens die online in de cloud zijn opgeslagen. Nu we altijd en overal bereikbaar zijn, is het essentieel om op een strategische manier 24/7 potentiële cyberaanvallen tegen te gaan. Cloudsecurity omvat controles, procedures en technologieën die samenwerken om data, applicaties en infrastructuur in de cloud te beschermen.

Cloud security

Soorten cloudomgevingen

Er bestaan drie hoofdtypen cloudomgevingen: public clouds, private clouds en hybrid clouds. Elk van deze cloudomgevingen heeft verschillende kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om het verschil ertussen te kennen:

Public Cloud

Public cloudservices worden opgezet door externe cloud serviceproviders. Een bedrijf hoeft niets in te stellen om de cloud te gebruiken, de provider regelt het allemaal. Hierbij stelt de provider een gedeelde, online infrastructuur beschikbaar aan het publiek. Je hebt dan de mogelijkheid om software, infrastructuur of hele platforms te huren. Denk bijvoorbeeld aan Office365, Dropbox of Google Cloud. Jouw data is alleen zichtbaar voor jou, maar je maakt samen met andere organisaties gebruik van de infrastructuur. Beveiligingsfuncties zoals toegangscontrole, identiteitsbeheer en authenticatie zijn cruciaal voor public clouds.

Private Cloud

Een private cloud wordt opgezet door een cloudaanbieder voor één organisatie. Een private cloud kan op maat gemaakt worden, waarbij speciaal voor dat bedrijf ingerichte servers worden gebruikt: deze staan in een datacenter. Je deelt de resources meestal niet met andere organisaties. Private clouds zijn daarom veiliger dan openbare clouds, omdat ze dus meestal zijn toegewezen aan een enkele groep of gebruiker en achter een firewall zitten.

Hybrid Cloud

Een Hybrid cloud combineert de schaalbaarheid van public clouds met de controle over resources die private clouds bieden. Hybrid clouds verbinden de twee omgevingen, waardoor gegevens gemakkelijk tussen de twee omgevingen kunnen worden verplaatst.

Elke type cloud heeft zo zijn eigen voordelen. Welke optie het best bij jou past, is volledig afhankelijk van jouw bedrijfsbehoeften.

Cloud security

Waarom is cloud security belangrijk?

Data is het meest veilig wanneer je er controle over hebt en de juiste beschermingstools gebruikt. Cloud security zorgt er daarom voor dat jouw data altijd veilig in de cloud is opgeslagen:

1. Controle over data

Gegevens kunnen op verschillende manieren worden beschermd. Zo kun je ervoor kiezen dat belangrijke, gevoelige data op een veilige plek wordt opgeslagen waar niet zomaar iedereen bij kan, en die ook niet zomaar de cloud kan verlaten. Voor minder gevoelige documenten is het vaak handiger dat het wel gemakkelijk gedeeld kan worden. Dit kan dan ook op maat ingericht worden. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde data te beveiligen met encryptie tools: een encryptie sleutel is dan nodig om toegang te krijgen en te lezen.

Cloud security geeft over het algemeen meer controle over al jouw gegevens en wie er toegang tot heeft. Alle data wordt continu gescand om de veiligheid te waarborgen: vinden er verdachte activiteiten plaats, dan wordt de toegang geblokkeerd.

2. Controle over wie toegang heeft

Je wilt natuurlijk dat bedrijfsgegevens alleen voor jouw werknemers toegankelijk zijn. Om hiervan verzekerd te zijn, bestaan er verschillende tools om dit te bewerkstelligen. Cloud security geeft de mogelijkheid om alleen bepaalde apparaten en personen toegang te geven. Wanneer een niet geautoriseerde account gegevens probeert te bereiken, wordt hier direct een melding van gemaakt. Met de IAM software hebben de juiste medewerkers veilig toegang tot programma’s en documenten; zo is het mogelijk om toegang te verlenen of juist te beperken. Met twee-factor-authenticatie of multi-factor authenticatie ben je verzekerd van een veilige log in, waardoor accounts niet gehackt kunnen worden.

3. Optimale bescherming

Een deel van de verantwoordelijkheid voor cloud security, ligt bij de cloud provider. Hoewel het in het belang van de provider is om jouw gegevens te beschermen, kan er toch een inbreuk plaatsvinden; in de meeste scenario’s moet de klant een stap verder gaan om optimaal beveiligd te zijn. Dit doe je samen met een gespecialiseerde IT partner. Een IT partner zorgt ervoor dat jij werkt met de juiste tools en software en bewaakt jouw systemen 24/7 op mogelijke gevaren. Hierbij is het belangrijk dat ook medewerkers goed op de hoogte zijn van beveiligingsprocedures en correct gebruik maken van de tools.

Cloud security

Voordelen van werken in de cloud

Cloud security en werken in de cloud brengen diverse voordelen met zich mee. Wij hebben er een vijf voor jou op een rij gezet.

1. Geen dure investeringen

Wanneer je in de cloud werkt, zijn dure investeringen niet meer nodig. Zo hoeft bijvoorbeeld een server van tienduizend euro niet meer aangeschaft te worden, en het vergroten van de opslagcapaciteit is ook velen malen voordeliger. Om in de cloud te werken betaal je een vast bedrag per maand: zo is jouw kostenpost altijd voorspelbaar.

2. Flexibel

Werken in de cloud is flexibel: de capaciteit kan gemakkelijk worden afgestemd op jouw behoefte. Wanneer er een nieuwe werknemer in dienst is, kan een gebruiker snel worden toegevoegd met de gewenste rechten en toegang.

3. Overal toegang

Cloudopslag heeft enorm geholpen om overal ter wereld toegang te krijgen tot gegevens. Data en applicaties kunnen overal bereikt worden, wanneer het jou uitkomt. Werken in de cloud is plaats, tijd- en apparaat onafhankelijk. Echter kan onjuist gebruik van gegevens en openbaar internet beveiligingsrisico’s met zich meebrengen die gegevens vatbaar maken voor malware en phishing. Cloud security kan dit soort problemen voorkomen.

4. Minder onderhoud

Hardwarematig onderhoud is niet meer nodig. Deze werkzaamheden neemt Aster volledig uit jouw handen. Hierdoor hoef jij of jouw personeel hier niet meer naar om te kijken en kan tijd efficiënter besteed worden.

5. Veilig

Data en applicaties staan opgeslagen in onze zwaarbeveiligde datacenters die door onze professionals beheerd worden. Stel je raakt een laptop kwijt of deze gaat kapot, zijn jouw gegevens niet kwijt: deze staan veilig en beschermd in de cloud opgeslagen. Het datacenter beschikt over de juiste certificeringen.

Cloud security van Aster

Werken in de cloud en cloud security brengt dus veel voordelen met zich mee. Op zoek naar een gespecialiseerde IT partner die jou hierin kan adviseren? Bij Aster ben je verzekerd van de nieuwste technologieën, de juiste kennis en 24/7 support.

Weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul vrijblijvend je gegevens in en wij nemen contact met je op. Samen met jou bespreken we wat de beste oplossingen zijn voor jouw bedrijf.

Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten