Aster Menu

De Transitie van Aelsmeer’s Kwaliteitshandboek naar Sharepoint

13-06-2023

Het kwaliteitshandboek in de zorgsector speelt een cruciale rol. Maar dan moeten verpleegkundigen het wél eenvoudig kunnen raadplegen. Zorgcentrum Aelsmeer koos ervoor om hun kwaliteitshandboek te digitaliseren en te migreren naar Sharepoint, een project dat werd begeleid door Aster. “Het optimaliseren van ons kwaliteitshandboek heeft onze kernactiviteiten verbeterd.”

Zorgcentrum Aelsmeer, gelegen in Aalsmeer (Noord-Holland), is een organisatie die zich richt op intramurale en extramurale thuiszorg. Aelsmeer, opgericht in 1994 door een fusie, heeft momenteel 125 reguliere verzorgingshuisplaatsen, 67 in- en aanleunwoningen, driehonderd medewerkers (waaronder veel parttimers) en vijftig (computer)werkplekken.

De noodzaak van een geoptimaliseerd kwaliteitshandboek

Het personeel van Aelsmeer vertrouwt sterk op het kwaliteitshandboek voor het leveren van optimale verpleeghuiszorg. In de jaren negentig was dit een dikke pil waarin medewerkers al bladerend de procedures en richtlijnen konden raadplegen. Het werd gedigitaliseerd, maar de indeling van losse mappen en documenten bleek in de praktijk onvoldoende werkbaar.

“Een kwaliteitshandboek biedt ons een leidraad om te handelen volgens wat we beloven en om duidelijk te communiceren wat we doen,” zegt Lolke van der Leeuw, hoofd facilitaire dienst bij Zorgcentrum Aelsmeer. “Maar onze medewerkers hadden vaak moeite om de juiste formulieren te vinden. De zoekfunctie werkte niet goed, en het updaten was ingewikkeld. We zagen dat het kwaliteitshandboek minder werd gebruikt en vonden het daarom belangrijk om actie te ondernemen.”

Migratie van het kwaliteitshandboek naar Sharepoint

Aelsmeer schakelde Aster in, die voorstelde het kwaliteitshandboek te migreren naar Sharepoint, een programma van Microsoft 365. “De presentatie van Aster, waarin alle mogelijkheden werden uitgelegd, gaf een vliegende start aan de migratie”, blikt Lolke terug.

Stapsgewijs werd het kwaliteitshandboek naar Sharepoint overgezet, met een duidelijke hoofdstukindeling en een geavanceerde zoekfunctie. Omdat Sharepoint een cloudoplossing is, kan het kwaliteitshandboek nu vanaf alle apparaten (desktop, laptop, tablet, smartphone) worden geopend, wat het voor medewerkers makkelijker maakt om het te raadplegen.

De rol van Aster

Lolke is zeer lovend over de rol van Aster en Sharepoint-specialist Vincent Verbeek. “Aster heeft verstand van zaken en heeft goed met ons meegedacht. De begeleiding is scherp. Kort en bondig. Zodat we er niet elke keer dagenlang extra werk aan overhouden. En als er iets speelt, dan zijn de lijntjes kort. Dan bellen we de front office en is het binnen mum van tijd opgelost.”

Inmiddels weten medewerkers het kwaliteitshandboek op Sharepoint weer te vinden. “Het is een mooi, gebruiksvriendelijk ontwerp, alles werkt heel intuïtief”, aldus een tevreden Lolke. “Maar uiteindelijk gaat het ons niet primair om de oplossing zelf. Het draait om het leveren van de beste zorg. De overgang naar een Sharepoint kwaliteitshandboek heeft onze corebusiness verbeterd.”

Kwaliteitshandboek

Zorgcentrum Aelsmeer

Zet ook de stap naar verbeterde zorg met een digitaal kwaliteitshandboek

De migratie van het kwaliteitshandboek naar Sharepoint bij Zorgcentrum Aelsmeer toont de transformatieve kracht van technologie in de zorgsector. Door te investeren in gebruiksvriendelijke, toegankelijke technologie, kunnen we niet alleen de zorg voor patiënten verbeteren, maar ook het dagelijks werk van zorgprofessionals vergemakkelijken. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait: het bieden van de best mogelijke zorg.

Overweegt jouw organisatie ook een transitie naar een digitaal kwaliteitshandboek op Sharepoint? Aster staat klaar om je bij elke stap te begeleiden. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we kunnen helpen jouw zorgdiensten te optimaliseren.

Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten