Aster Menu

‘Stabiel netwerk legt basis voor goede zorg’

Zorgcentrum Aelsmeer biedt zorg aan ouderen door heel Aalsmeer: van hulp in de huishouding en thuiszorg tot opname voor zowel PG als somatiek. Met 300 personeelsleden en 450 cliënten behoort het tot de grotere zelfstandige zorgcentra van de Duin- en Bollenstreek. Zwaardere zorgindicaties en een krappe arbeidsmarkt maken de rol van IT steeds belangrijker.

Ouder worden en het afnemen van fysieke mogelijkheden: niemand kijkt ernaar uit, maar als je dan toch begeleid moet wonen, staat Zorgcentrum Aelsmeer voor Aalsmeerders toch wel bovenaan het wensenlijstje voor de oude dag. Hartje centrum, kleinschalig, aan de Ringvaart.

Cliënten wonen in één van de aanleun- of inleunwoningen, of hebben een plek in één van de 100 bedden van het van oorsprong hervormde zorgcentrum. In overeenstemming met de missie ‘goed in het gewone, dicht bij de mensen’, profiteren bewoners van een eigen badkamer, verse maaltijden uit de keuken, een bibliotheek, een kapsalon en een tuin aan het water.

“Zorgcentrum Aelsmeer is ván het dorp en vóór het dorp”, vertelt Erwin van de Griek, Manager Bedrijfsvoering & Control in zijn werkkamer met zicht op de tuin en de Ringvaart. “Aalsmeerders willen hier graag wonen.”

Stijgende zorgkosten

Net als dat de bewoners zich niet kunnen onttrekken aan de tand des tijds, ontsnapt ook het zorgcentrum niet aan de uitdagingen die komen met het verstrijken van de jaren. Voorbij zijn de tijden dat iemand op z’n 65ste kon aankloppen voor een plekje in het zorgcentrum. Voorbij zijn de tijden waarop zorgpersoneel in overvloed beschikbaar was.

De vergrijzing en stijgende zorgkosten maken dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen, en dat zorg steeds dichter bij huis wordt georganiseerd – en, als het even kan, zoveel mogelijk met behulp van partner, kinderen of buurt. Dit leidt ertoe dat de mensen die wél in het zorgcentrum belanden een zwaardere zorgindicatie hebben dan vroeger het geval was.

“In combinatie met de krappe arbeidsmarkt geeft dat een behoorlijke dynamiek, waarin IT een steeds grotere rol vervult”, aldus Erwin. “Zorg op afstand, e-consults en beeldbellen gaan enorm bijdragen aan de zelfredzaamheid van mensen.”

Elektronisch Cliënten Dossier

Daarnaast worden zorgorganisaties steeds afhankelijker van grote digitale systemen, zoals het Elektronisch Cliënten Dossier en financiële pakketten. Omdat het zorgcentrum te klein is om deze systemen in eigen huis te beheren, doet het al ruim tien jaar lang een beroep op Aster voor de complete IT-dienstverlening: van beheer en onderhoud tot support. Ook verzorgde Aster de migratie naar Windows 10, moderne werkplekken en draaien bijna alle applicaties inmiddels in de cloud.

“We hebben het IT-beheer al die jaren met een gerust hart aan Aster kunnen uitbesteden. Wat mij aanspreekt in Aster is hun beroepsernst. Ze nemen hun werk serieus. Dat levert ook weleens discussies op. Dan willen wij iets, maar dan geeft Aster op een gezonde manier tegenwicht. Dan vragen ze: waarom zou je dit doen? Heb je al hier of daaraan gedacht? Daaruit blijkt hun vakmanschap en ervaring.”

Persoonsgegevens

“In de zorg gaat het altijd over persoonsgegevens, om uiterst gevoelige zaken”, vervolgt Erwin. “Als gegevens op de verkeerde plek belanden, dan heb je grote problemen. Ik waardeer het zeer dat Aster daarin verantwoordelijkheidsbesef toont.”

Voor issues staat de supportafdeling van Aster klaar. Dankzij het sterke fundament dat Aster heeft gelegd, beperken issues zich meestal tot zaken als inlogproblemen.

“Downtime heb ik nog nooit kunnen bespeuren”, constateert Erwin tevreden. “Dat is heel belangrijk, want als zorgorganisatie werk je letterlijk de klok rond, je moet 24/7 gegevens kunnen raadplegen. En met alle applicaties die in de cloud draaien, zijn we enorm afhankelijk van de IT. Het stabiele netwerk van Aster legt zo de basis voor goede zorg.”

ICT-architectuur Lieftink Geveltechniek

Ik zocht een bedrijf dat zegt: joh, voor dat probleem bestaan heel andere oplossingen.

Dirk Lieftink, directeur Lieftink Geveltechniek
Lees meer

Lees ook:

Race Winning Brands

Een motorsportrace mag dan officieel beginnen met de groene vlag, de basis voor de felbegeerde overwinning wordt gelegd op een…

Lees meer
Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten