Aster Menu

Voorkom datalekken (en boetes) met Data Loss Prevention

02-04-2021

Zelfs als de basisbeveiliging van je bedrijf goed op orde is, blijft er één zwakke schakel om aandacht vragen: de gebruiker. Mensen maken nu eenmaal fouten. Met Data Loss Prevention (DLP) minimaliseer je de kans op het onbewust delen van gevoelige informatie.

Elke organisatie beschikt over gevoelige informatie. Die kan variëren van persoonsgegevens en medische informatie tot betaalkaartgegevens, bedrijfsgeheimen en intellectueel eigendom.

Misleidende term

Bedrijven zijn daarom druk met het op orde krijgen van hun cyber security. Toch wees de directeur inlichtingen van de AIVD er onlangs op dat de term ‘cyber security’ misleidend kan zijn. Men kan onterecht het gevoel krijgen dat het ongrijpbare ‘dark magic’ betreft, terwijl er gewoon een menselijk element in zit.

In een tijd waarin volgens de AIVD ‘de omvang en diversiteit’ van cyberaanvallen toeneemt, is het belangrijk om de rol van menselijk falen te erkennen – en die zoveel mogelijk te beperken.

Waarschuwing

Data Loss Prevention voorkomt dat gevoelige of bedrijfskritische informatie – bewust of onbewust – buiten de organisatie belandt.

Zodra de software een overtreding identificeert, geeft deze een waarschuwing aan de gebruiker. Ook kan bepaalde informatie een encryptie krijgen of andere beschermende maatregelen. Op die manier kan de data per definitie niet meer worden gedeeld met derden.

Datalek

De ongeautoriseerde opslag en distributie van gevoelige data door medewerkers kan leiden tot een datalek. Daarvan is sprake als persoonsgegevens in handen vallen van derden die er geen toegang toe zouden mogen hebben. Elk datalek met betrekking tot persoonsgegevens moet binnen 72 uur worden gemeld bij de toezichthouder. Ook moet de organisatie dit lek zelf registreren.

Een datalek kan leiden tot een boete van 2 procent van de jaaromzet van de organisatie. Daarnaast veroorzaakt een lek imagoschade en een vertrouwensbreuk met klanten en relaties. Zorg er daarom voor dat je informatieveiligheid op orde is.

Lees ook:

Aster Powerscan: hoe gezond is uw IT-omgeving?

Van nature heeft een IT-omgeving de neiging om alle kanten op te groeien: een server hier, een private cloud daar,…

Lees meer
Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten