Aster Menu

Wachtwoorden op straat na hack Allekabels.nl: en nu..?

16-04-2021

Deze week werd bekend dat privégegevens van miljoenen mensen op straat liggen na een hack bij Allekabels.nl. De kans bestaat dat ook jouw gegevens zijn gelekt. Media beperken zich in dit soort gevallen vaak tot het melden van het nieuwsfeit. Maar wat móet je er nou mee?

RTL Nieuws meldde donderdag 15 april dat bij webshop Allekabels.nl de gegevens van 3,6 miljoen mensen zijn gestolen. De database werd eind januari voor € 15.000 aangeboden op een hackersforum en zou sindsdien zijn verkocht.

Wat betekent het voor jou als je privégegevens en wachtwoorden in de handen zijn van hackers? Wat zijn ze van plan en waar moet jij op letten – ook los van deze specifieke hack?

1. Verander je wachtwoorden nu

De gestolen wachtwoorden bij Allekabels.nl zijn versleuteld, maar goede hackers hebben ze in mum van tijd achterhaald. Als je voor verschillende accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt – veel mensen doen dit – lopen deze accounts nu gevaar. Hackers kunnen inloggen, op jouw naam e-mails versturen of bestellingen plaatsen. Nog voordat je kunt aantonen dat jij het niet was, is het leed al geschied. Na een hack als deze is het altijd een goed idee om je wachtwoorden aan te passen.

2. Wees alert op verdachte mails

Ga eens na welke gegevens webshops van jou hebben. Dit zijn onder meer naam, adres, bankrekeningnummer, bestellingen en misschien zelfs je telefoonnummer. Dit soort gegevens zijn na de hack bij Allekabels.nl nu in handen van hackers. Op basis van deze informatie kunnen zij jou benaderen met specifieke – en dus geloofwaardige informatie – in phishing e-mails.

3. Wees slim met wachtwoorden

Gebruik nooit dezelfde wachtwoorden bij verschillende accounts en pas je wachtwoorden regelmatig aan. Een handig programma hiervoor is LastPass. Hierbij hoef je slechts één wachtwoord aan te maken en te houden. Het programma maakt automatisch ingewikkelde wachtwoorden aan voor al je accounts. Ook kun je via Auto-Change Password instellen dat LastPass regelmatig automatisch je wachtwoorden verandert. Zo blijf je hackers voor.

4. Zet multi-factor authenticatie aan

Met gebruikersnaam en wachtwoord kunnen hackers vaak makkelijk inloggen op accounts. Dit komt omdat veel mensen geen gebruik maken van multi-factor authenticatie. Met MFA wordt de gebruiker gevraagd zijn identiteit via een ander device (meestal telefoon) te bevestigen. Vraagt een website je om extra verificatie in te stellen, doe dit dan ook. Mochten je inloggegevens dan toch op straat belanden, dan zullen hackers niet kunnen inloggen.

5. Maak alleen gebruik van betrouwbare webwinkels

Ook betrouwbare webwinkels kunnen slachtoffer worden van een hack. Maar bij beveiligde, erkende websites zijn de risico’s wel kleiner. Kijk daarom of de webwinkel is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg. En let erop dat er een slotje in de adresbalk staat, ook tijdens het betaalproces.

6. Wees je bewust van de impact van een hack

Een hack kan iets hebben van een ‘ver-van-mijn-bed-show’ – zelfs als je eigen gegevens buit zijn gemaakt. Je kan denken: drie miljoen adressen, zullen ze nou echt geïnteresseerd zijn in die van mij? Maar het is goed om te beseffen dat hackers werken met geavanceerde, intelligente en geautomatiseerde methodes. Ze zijn niet geïnteresseerd in jou persoonlijk, maar kunnen je desondanks het leven wel behoorlijk zuur maken. En is het niet vandaag, dan wel morgen. Gegevens die eenmaal zijn gehackt, zwerven nog lange tijd rond in de krochten van het wereldwijde web.

Reactie Allekabels.nl

“Ons bedrijf is op 23 augustus 2020 slachtoffer geworden van een hack door cybercriminelen en heeft daar meteen melding van gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de technologische beveiliging maximaal opgeschroefd. (…) Uit intern onderzoek is komen vast te staan dat het om een minderheid van de klanten gaat. Alleen de wachtwoorden van klanten die zich voor 1 september 2018 geregistreerd hebben, kunnen worden gekraakt. Om de belangen van u als klant maximaal te beschermen heeft Allekabels besloten om onmiddellijk de wachtwoorden van deze klanten te wissen.” 

Lees ook:

LastPass: nóóit meer wachtwoorden onthouden

Het aantal wachtwoorden dat we moeten onthouden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen. Daarom kiezen we steeds vaker hetzelfde…

Lees meer
Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten