Aster Menu

7 essentiële maatregelen voor een optimale ICT beveiliging

28-03-2023

ICT beveiliging

De wereld van de ICT heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, en met die groei is ook de afhankelijkheid van technologie toegenomen. Steeds meer organisaties maken gebruik van technologie om hun processen te ondersteunen en efficiënter te maken. Dit heeft veel voordelen, maar helaas heeft dit ook geleid tot een toename van cyberaanvallen en datalekken.

Het is daarom essentieel om aandacht te besteden aan ICT beveiliging. Maar waar moet je precies op letten? In deze blog behandelen wij de beste maatregelen om jouw systemen en data te beschermen!

Wat is ICT beveiliging?

ICT beveiliging omvat verschillende methoden en technologieën die worden gebruikt om gegevens te beschermen tegen kwaadaardige activiteiten. Het is van essentieel belang voor zowel individuen als organisaties omdat het hen beschermt tegen de financiële en reputatieschade die kan ontstaan als gevolg van een succesvolle aanval.

Dit is vooral belangrijk voor organisaties omdat ze vaak gevoelige informatie beheren, zoals financiële gegevens, persoonlijke gegevens van klanten en intellectuele eigendommen.

Maatregelen voor ICT beveiliging

Er zijn verschillende maatregelen die organisaties kunnen nemen om hun ICT beveiliging te verbeteren. Hieronder bespreken we een aantal van deze maatregelen.

1. Beleid en procedures

Een goed beleid en bijbehorende procedures zijn de basis van een goede ICT beveiliging. Hierin worden afspraken vastgelegd over wie welke informatie mag inzien en bewerken en hoe deze informatie wordt beschermd.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers zich houden aan het beleid en regelmatig worden getraind in beveiligingsbewustzijn. Het beleid en de procedures moeten regelmatig worden geëvalueerd en bijgewerkt om te blijven voldoen aan de actuele eisen en bedreigingen.

2. Authenticatie en autorisatie

Authenticatie en autorisatie zijn belangrijke maatregelen voor het waarborgen van de vertrouwelijkheid van informatie. Authenticatie is het proces waarbij de identiteit van een gebruiker wordt geverifieerd voordat deze toegang krijgt tot een systeem of gegevens. Dit kan worden gedaan door middel van:

  • Iets dat een gebruiker weet, zoals een wachtwoord of pincode,
  • Iets dat een gebruiker heeft, zoals een smartcard of token
  • Iets dat een gebruiker is, zoals biometrische gegevens zoals (bijv. een vingerafdruk of iris scan)

ICT beveiliging

Autorisatie verwijst naar het proces waarbij een gebruiker toegang krijgt tot specifieke bronnen of functies binnen een systeem, nadat zijn of haar identiteit is geverifieerd via authenticatie. Autorisatie wordt meestal geregeld door het toekennen van rechten of machtigingen aan een gebruiker, afhankelijk van de rol en verantwoordelijkheden binnen de organisatie.

3. Encryptie

Encryptie is een maatregel die wordt gebruikt om de vertrouwelijkheid van informatie te waarborgen. Hierbij wordt de informatie versleuteld zodat alleen geautoriseerde personen deze kunnen lezen. De versleutelde informatie kan alleen worden ontcijferd met een speciale sleutel. Encryptie wordt vaak gebruikt voor het versturen van gevoelige informatie via het internet, zoals creditcardgegevens of medische informatie.

4. Firewall

ICT beveiliging

Wil je je netwerk beschermen tegen ongeautoriseerde toegang? Dan is een firewall de juiste maatregel. Een firewall is een stuk software of hardware dat het verkeer tussen het interne netwerk en het internet controleert, waarbij zowel inkomende als uitgaande netwerkverbindingen worden beheerd.

Hierbij wordt gecontroleerd of het verkeer afkomstig is van geautoriseerde bronnen en of het voldoet aan de regels die zijn opgesteld voor de toegang tot het netwerk. Een firewall kan ook worden gebruikt om bepaalde websites of diensten te blokkeren die niet zijn toegestaan.

5. Patch management

Patches zijn specifieke code-aanpassingen die ontworpen zijn om kwetsbaarheden in software te dichten en beveiligingslekken te repareren. In tegenstelling tot algemene software-updates, richten patches zich specifiek op het verhelpen van beveiligingsproblemen. Het tijdig installeren van patches is cruciaal om kwetsbaarheden in de software aan te pakken en de algehele ICT beveiliging te handhaven.

6. Back-up en recovery

Het is belangrijk om regelmatig back-ups te maken van belangrijke informatie en deze op een veilige locatie op te slaan. Hiermee kan de informatie worden hersteld in het geval van een cyberaanval, een storing of een andere calamiteit. Het is belangrijk om de back-ups regelmatig te testen om er zeker van te zijn dat deze correct zijn opgeslagen en dat de informatie hersteld kan worden in het geval van een incident.

7. Security awareness training

Het overgrote deel van succesvolle cyberaanvallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Een van de meest kwetsbare elementen in ICT beveiliging betreft vaak dus de medewerkers zelf. De beste manier om dit aan te pakken is door middel van trainingen die medewerkers helpen bij het herkennen van verdachte activiteiten.

ICT beveiliging

Een goede security awareness training kan medewerkers helpen om beter om te gaan met cyberdreigingen en de beveiliging van de organisatie te verbeteren. Daarnaast kun je door middel van gesimuleerde phishing aanvallen je medewerkers testen en trainen in het herkennen en vermijden van phishing aanvallen.

Phishing simulatie tool: probeer 30 dagen gratis!

ICT beveiliging door Aster

Het is duidelijk dat ICT beveiliging een essentieel onderdeel is van het veiligstellen van gegevens en systemen tegen kwaadaardige activiteiten. Het implementeren van de juiste maatregelen minimaliseert deze risico’s en beschermt organisaties tegen de negatieve gevolgen van cyberaanvallen en datalekken.

Als ICT-bedrijf begrijpen wij het belang van cybersecurity. Daarom raden wij aan om dit belangrijke aspect uit te besteden aan experts die zich volledig richten op het beschermen van jouw organisatie. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze beveiligingsoplossingen en hoe wij jou kunnen helpen bij het beschermen van jouw bedrijf tegen cyberdreigingen!

Hulp op afstand
Vul hier de code in die u van ons krijgt:
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten